Friday 21 February 2014

Katayef

Ili Quatayef ili Atayef. U različitim kuvarima bliskoistočne kuhinje sam nailazila na različite nazive. Princip je uglavnom svuda isti. To su male palačinke koje se premaju sa kvascem, pune orasima i potope u šerbet. U originalu se koriste ružina vodica i vodica pomorandžinog cveta. Pošto ih nemam, koristila sam cimet i rendanu kore limuna i pomorandže. Ovo će biti još jedna moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je! Domaćica je Mirela a tema je kvasac.

Katayef
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 150gr brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300ml tople vode
za fil:
  • 100gr pečenih mlevenih oraha
  • 40gr šećera
  • cimet, limunova, pomorandžina kora
za sirup:
  • 400gr šećera
  • 200ml vode
  • 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
U vangli pomešati brašno, kvasac i šećer, pa dodati vodu i žicom dobro umutiti da nema grudvica. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste, a po površini pojave mehurići.
Za fil, pomešati orahe, šećer i začine.
Za sirup, u šerpi pomešati šećer i vodu, staviti na vatru i mešati da se šećer otopi. Kad sirup proključa, smanjiti vatru i kuvati još 15'. Skloniti sa vatre i dodati limunov sok. Ostaviti da se ohladi.
Zagrejati teflonski tiganj na srednje jakoj vatri, pa ga blago podmazati uljem. Stavljati po dve kašike testa za svaku palačinku, testo će se samo malo razvući. Ja sam ih namerno pravila ovako male, ali ko voli može i da stavlja više testa, ali onda ga malo kašikom razvući po tiganju. Pržiti palačinke samo sa donje strane da porumene, gornja strana će biti skoro pržena. Ređati ih na papir za pečenje jednu pored druge. Kada se ohlade, puniti ih sa po jednom ili dve kašičice fila (zavisi od veličine), preklopiti ih i pritisnuti ivice da se zalepe. Opet zagrejati tiganj, blago premazati i pržiti dobijene polumesece sa obe strane da porumene. Palačinke se mogu i poređati na pleh,premazati uljem i peći na 180C da porumene. Na pola pečenja treba ih okrenuti.
Pržene/pečene palačinke odmah potopiti u sirup na 2-3', vaditi i ređati na tanjir. Po potrebi preliti ostatkom sirupa (lično, mislim da nema potrebe). Služiti i tople i hladne.

Katayef

Ingredients for the dough:
  • 150gr flour
  • 1 tsp yeast
  • 1 tsp sugar
  • 300ml warm water
for the filling:
  • 100gr roasted ground walnuts
  • 40gr sugar
  • cinnamon, lemon, orange zest
for the syrup:
  • 400gr sugar
  • 200ml water
  • 1 tsp lemon juice
Directions:
In a kneading bowl, mix the flour, yeast and sugar, pour in the warm water and whisk until there are no more lumps. Cover and let stand at warm place until foamed and formed air bubbles.
For the filling, mix the walnuts, sugar and spices.
For the syrup, combine in a saucepan sugar and water, put on a heat and mix until the sugar is dissolved. Bring to a boil, lower the heat and cook for 15'. Remove from the heat and add the lemon juice. Leave to cool.
Heat a non-stick frying pan over a middle high heat and grease the pan with some oil. Put about two tablespoons of batter for each pancake. The batter will spread a little. You can make it a little bigger depending on your taste. Fry only the bottom of the pancakes until golden brown, the upper side will be almost done. Arrange them on a parchment paper side by side, and let them cool. Stuff them with one or two teaspoons of filling and press the edges firmly to seal. Again heat the frying pan, grease slightly and fry the pancakes on both sides until golden brown. When done, immediately dip them in a syrup for a couple of minutes. Take them out, arrange on a serving plate and if needed pour some of the syrup on top. Serve both warm or cold.

9 comments:

  1. Baš interesantan recept, nikad nisam videla nešto ovako. Imam i jednu i drugu vodicu, poklon iz Grčke. Šta to vredi kad ja nesmem da jedem ovakve stvari :-(

    ReplyDelete
  2. Ovo je zbilja odlično i bilježim!

    ReplyDelete
  3. Imam osećaj da bi mi se ovo isuviše dopalo... Obožavam ovakve stvarčice i teško im odolim... :)

    ReplyDelete
  4. Ovo mi je baš lepo, oduševljena sam ☺

    ReplyDelete
  5. Iskreno nikad nisam cula za ovaj slatkis... mnogo slatko, verujem i da ima strasno puno kalorija a sad ih izbegavam. Jao, ludim za ovim stvarim natopljenim sirupom. Idem da stavim nesto u usta:)

    ReplyDelete
  6. Ti si bas bila vredna ovog meseca, nisam cula za te palacinkice natopljene u sirupu, ali mozda bih mogla da probam jednu, dve, izgledaju vrlo socno, a posle obavezno veeelika casa vode.:))))

    ReplyDelete
  7. Jako zanimljivo i meni novo , i super izgleda !

    ReplyDelete